ErkkiSaarinen

Onko EU:n tulevaisuudessa vain ääripään vaihtoehdot mahdollisia?

Tämän käsityksen saa erityisesti YLE:n ja HS:n uutisoinneista. Eli jos, EU-kriittisten määrä tulevissa vaaleissa kasvaa, tietää se EU:n loppua ja mm. Putinin voittoa (https://yle.fi/uutiset/3-10753610).

Totuus ei koskaan, eikä nytkään, ole noin yksinkertainen ja kahtiajakoinen kuin valtamediamme maalailee.

Ihan vain esimerkiksi oma toiveeni: miksemme voisi palata siihen EU:iin, joka olimme noin 2000-luvun alussa. Tuolloin vapaakauppaliitto, työvoiman liikkuvuus ja erilainen tutkimusyhteistyö olivat keskiössä.

Uutisoinnin harhaisuus johtuu tietysti siitä, että HS:n ja YLE:n uutistoimitukset ovat miehittyneet EU:n jatkuvan kehittymisen (liittovaltio?) kannattajilla, taaksepäin meno parilla askeleella ei ole toivottavaa. Tämän takia EU-kehityksestä kriittisesti puhuvat lyödään samaan nurkkaan termeillä äärioikeisto, Putin, Trump, suvaitsemattomuus.

Mutta taaskaan kansa ei ole ihan samaa mieltä leimakirveen heiluttajien kanssa. He näkevät erilaiset EU:n kehityssuunnat ihan yhtä varteenotettavina vaihtoehtoina, joista on syytä käydä kiihkotonta keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Erkki kirjoitti: "Ihan vain esimerkiksi oma toiveeni: miksemme voisi palata siihen EU:iin, joka olimme noin 2000-luvun alussa. Tuolloin vapaakauppaliitto, työvoiman liikkuvuus ja erilainen tutkimusyhteistyö olivat keskiössä".

Hyvää pohdintaa! Olematta persu, ihan jokainen meistä tajuaa, että Euroopan nykypopulismin aalto (josta ollaan niin kauhuissaan) on itse asiassa EU:n ja sen epädemokraattisesti valitun komission ikioma luomus... Jopa Aleksanteri Stubb jossain haastattelussa tajusi tämän tosiasian, mikä ilman muuta on miehen kunniaksi. Fiksu ja ainoa oikea johtopäätös.

Sopii kysyä: milloinka suomalainen valtamedia vihdoin hoksaa saman tosiasian?. Väärästä politiikasta syntyy "vääriä vaalituloksia"...näin se vain menee demokratiassa.

(P.S. Pientä toivoa siinä suhteessa kuitenkin on olemassa: Ilta-Sanomien pääkirjoitus 27.4.2019 "Populismi on EU:n omaa syytä).

Glada Vappen till alla!

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jan Hurri tuossa IS:n pääkirjoituksessa osaa nimetä tekijän mistä opportunistiset puolueet ammentavat kannatuksensa, mutta hän näkee syyllisen väärässä suunnassa.

On turha syyttää EU:ta sellaisesta, mikä on jäsenmaiden kansallista sisäpolitiikkaa. EU:lla ei ollut mandaattia hoitaa eurokriisiä parhaan tiedon mukaan. Päätökset edellyttävät jäsenmaiden yksimielisyyttä silloin, kun EU:lla ei ole mandaattia toimia järkeä käyttäen. Eurokriisiä hoidettiin siten, kuin Suomelle ja Saksalle sopi. Samoin toimitaan maahanmuuton kohdalla nyt. EU:lla ei ole mandaattia, eikä jäsenmaat ole hyväksyneet Shengen-alueen ulkorajavalvontaa EU:n toimivallan piiriin.

Toimituksen poiminnat