ErkkiSaarinen

Joko PS:n sote-ehdotus vuodelta 2013 sopii muillekin?

Harva tietää, että kokoomuksen markkinamalli olisi pakottanut terveyskeskukset ja keskussairaalat liikelaitostumaan ja toimimaan kuin yritykset. Sekä kilpailemaan, kuten yritykset kilpailevat, suurten terveysjätti osakeyhtiöiden kanssa.

Nyt voimme edetä kuten alun perin oli tarkoitus. Yhdistetään terveyskeskukset, sairaalat ja sosiaalitoimi tietyillä alueilla sote-alueeksi. Näin potilaan kannalta haitalliset organisaatioiden raja-aidat kaatuvat, eikä alueella tarvitse miettiä, maksaako menot kunta vai sairaanhoitopiiri (sairaalat).

Valinnanvapautta palveluseteleillä

Valinnanvapautta sote-alue voi lisätä ihan niin paljon kuin tarvitaan, esim. palvelusetelien avulla. Näitä sote-alueita monet kunnat ovat kuntayhtyminä jo muodostaneetkin, kuten Exote (Pohjois-Karjala), Siun sote (Etelä-Karjala), Päijät-Häme jne. Näitä kuntien vapaaehtoisia sote-yhteenliittymiä tulee jatkaa ja tulevan hallituksen tulisi niihin veroporkkanoilla kannustaa. Okei, alueet voivat olla vielä liian pieniä, mutta ne ovat hyvä alku ja voivat yhdistyä keskenään myöhemmin tarpeen mukaan.

Sairaanhoipiireistä sote-alue ensimmäisenä askeleena

Perussuomalaiset ehdotti vuonna 2013, että sairaanhoitopiireistä muodostetaan nuo sote-alueet, niin kuin alkajaisiksi. Ehdotus vaiettiin kuoliaaksi mediassa. Sen sijaan valtavasti palstatilaa sai Sipilän muutama kuukausi myöhemmin esittämä maakuntamalli, vaikka se oli liki sama kuin PS:n. Nuo kuntien vapaaehtoiset sote-alueet noudattavat pitkälti vuoden 2013 ajatuksiamme.

Veikkaan, että moni tulee lähiviikkoina tuon PS:n ehdotuksen taakse, vaikka esittääkin sen ihan omanaan. Tärkeintä tietysti on, että ihmiset saavat hoitoa ja hullu markkinamalli kaatui.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Erkki ja Ystävät. Nyt alkaa järkevyyden aikakausi, kun alhainen ylennetään; Perrussuomalaisten, - Luojan,"aivoitukset". Kademielisillä, jos millä, on ottamisen taito ja kademieli aito; Tärkeintä, niinkuin sanot: Että ihmiset saavat hoitoa. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sote tulee olemaan merkittävä tekijä vaaleissa. Tekstisi perusteella ainakin tällä saralla oletan PS:n ja SDP:n löytävän yhteisymmärryksen. Jos maaliskuun gallupin askelmerkeissä jatketaan vaaleihin, ja jos muista asiakysymyksistä löytyy yhteisymmärrys (ja henkilökemiat toimivat), sotekin saattaa siten edetä jossakin määrin kirjoittamasi mukaan.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Kansanedustajan avustajalle pari faktaa oikein: Siun Sote on Pohjois-Karjalassa, Eksote - ei siis "Exote" - Etelä-Karjalassa. Paremmalla tuurilla seuraavalla kerralla.

Eksote perustettiin jo 2010, joten ehkä ps otti idean sieltä ja levittelee sitä nyt omana keksintönään. No, väliäkös tuolla, jos toimivat uudistukset leviävät noin. - Blogistille erikoismaininta siitä, että hän ei katsonut tarpeelliseksi liittää kirjoitukseensa maahanmuuttoöyhötystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset