ErkkiSaarinen

Tarvitsemme 112:n rinnalle viranomaisnumeron

Hätäkeskuksiin tulee valtavasti turhia soittoja. Häirikköjen soitot ovat luku sinänsä. Mutta mihin soittaa kun esimerkiksi:

- hylätty auto on pikkutien ojassa

- tyhjä vene on ajelehtinut rantaan

- tai jotain muuta ilmoitettavaa poliisille, palokunnalle, muulle viranomaiselle

Moni soittaa hätäkeskukseen ja moni jättää soittamatta, kun ei tiedä mihin soittaa. Siksi tällaisiin kiireettömiin soittoihin pitäisi olla "viranomaisnumero". Se säästäisi hälytyskeskuksen resursseja ja säästyneet resurssit voisivat vastata noihin puheluihin. Oikeastaan kyse on hälytyskeskusten työn uudelleen organisoinnista uuden numeron turvin.

Ehdottelin tätä sisäministeriön pelastusosastolle pari vuotta sitten. Ajatusta pidettiin hyvänä ja tarve numerolle nähtiin. Mutta..... Olisikohan aika nyt kypsä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mainitsemissasi esimerkeissä voi olla hätätilannekin ja kiire, jos tyhjä vene ajelehtii rantaan. Omistaja voi istua luodolla tärisemässä, eikä ehkä jaksa odottaa virka-ajan alkamista seuraavana arkipäivänä. Sama voi koskea hylättyä pikkuautoa.

Ohje kertoo:

    "Milloin soitat 112?
    • Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
    • Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa."

Monissa tapauksissa epäilemättä kuitenkin tulee epäilyksiä, onko asia varsinainen hätätilanne.

Toisaalta toissijaisen päivystysnumeron ylläpito taitaisi maksaa suurin piirtein saman verran kuin 112:kin, joten allokoinnin kannalta, jos sellainen perustetaan, olisi ehkä syytä tehdä siitä vain toinen numero samalle hätäkeskukselle. Eri numerolla soittoja kyettäisiin priorisoimaan, mikäli hätäkeskuksessa on ruuhkaa, ja kenties käyttää automatisoitua kategorisointia ja takaisinsoittopalvelua. "Valitse 1 jos asia koskee ajelehtivia veneitä, 2 jos...."

Nykyisellään kiireettömien yhteydenottojen numero ehkä olisi "poliisin palvelupäivystys", joka löytyy paikallisen poliisilaitoksen nettisivuilta. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisin yhteystiedot. Tosin sekin "päivystys" on auki vain joinain viikonpäivinä, johonkin rajattuun kellonaikaan. Joillain paikkakunnilla vain joka toinen viikko neljän tunnin ajan.

Ajattelisin, että siinä sitten pitää käyttää järkeä, että jos on viikonloppu tai ilta, soittaminen seuraavana arkipäivänäkin voi olla aika myöhään.

Itse näin kerran hieman vastaavan dilemman, kun eräs henkilö kieltäytyi palauttamasta toiselle kuuluvaa kotiavainta. Siinä kun oli jo kahteen otteeseen aktualisoitunut luvaton tunkeutuminen kotiin, huolimatta vaatimuksista palauttaa avain. Olisi pitänyt uudelleensarjoittaa lukko, joka tietenkin tulisi maksamaan. Soitto palvelupäivystykseen, josta poliisi kehoitti tekemään rikosilmoituksen netissä. Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen ei sitten koskaan kuulunutkaan poliisista mitään, paitsi parin viikon kuluttua kirjallinen todistus rikosilmoituksen vastaanottamisesta. Öh.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kiva, kun voi suositella, eikä aina arvostella.
Olihan meillä aiemmin poliisinkin hätänumeroa vastaava.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jenkeissä on käsittääkseni vastaava systeemi, tai sitten sekoitan maita keskenään. Heillä on numero, mihin voi soittaa jos on vähemmän kiireellisiä asioita.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä asiasta.
Samalla voisi miettiä, että jos olen joutunut vaarallisen ihmisen auton kyytiin, enkä voi soittaa kenellekään, mihin viranomaisnumeroon voisin lähettää avunpyynnön tekstiviestinä?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kyllä avunpyynnön voi lähettää tekstiviestinä, mutta ei numeroon 112. Viesti on lähetettävä paikallisen tai jonkin muun hätäkeskuksen matkapuhelinnumeroon, jonka saa helposti kysymällä...jostain... Ehkä Hätäkeskuslaitoksesta, tms.

Palvelu on siis pääosin tarkoitettu kuulovammaisille, yms.

Numeroa ei edes ilmoiteta julkisesti johtuen ilkivallan mahdollisuudesta. Koska tekstiviestejä voi lähettää vähän kaikenlaisista palveluista ilmaiseksi anonyymistikin, siinä voisi tulla kaikenlaisia ilkivallan mahdollisuuksia jos joku oikein haluaisi.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Hei Marko!
Miten minä kysyn tätä numeroa jos olen vaikka tappajan kyydisssä, en uskalla soittaa kenellekään, mutta yhden tekstiviestin voisin ehkä lähettää?

Kysyin tätä asiaa kirjallisella kysymyksellä ministeriltä ja kunnon vastausta en saanut. Ehkä nyt sinulta saisin.

Timo Lehtonen

No nyt on asiaa blogissa! Poliisille oli ennen erikseen oma numero oikein poliisiautoihin kirjoitettuna ja mm. koteihin jaetuissa tarroissa. Nykypäivänä jos on "pikkuhätä, siitä ei viitsi ilmoittaa mihinkään, koska ei halua häritä hätäkeskuksen toimintaa "pikkuhädällä"!

Toimituksen poiminnat