ErkkiSaarinen

Kaatuuko EU passin näyttämiseen?

  • Kaatuuko EU passin näyttämiseen?

Ihmisten vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin neljästä perusvapaudesta. Muut kolme EU:n perusvapautta ovat tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus. Schengenin sopimuksen mahdollistama vapaa liikkuminen Euroopan unionin alueella tarkoittaa sitä, ettei yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla ole rajatarkastuksia. Vaikkei rajatarkastuksia ole, on matkustajalla syytä olla mukanaan passi tai henkilökortti.

Monet gallupit kertovat, että valtaosa esimerkiksi suomalaisista kannattaa vapaata liikkumista eikä rajoja haluta laittaa kiinni. Mutta onkohan tässä taas kyse siitä, että kyselyssä saa sellaisia vastauksia kysymyksenasettelulla kuin haluaa. Entä jos kysymys esitettäisiin niin, että lueteltaisiin Schengen sopimuksen hyötyjä ja haittoja ja kysyttäisiin kummat painavat enemmän.

Hyötynä matkustajalle on se, että hänen ei tarvitse jonottaa passintarkastuksessa noin kymmentä minuuttia, eikä passia tarvitse olla mukana (vaikka kaikilla matkustajilla se kyllä on mukana). Haittoina Schengestä on rikollisten henkilöiden liikkuminen sujuvasti maasta toiseen sekä laittomien siirtolaisten vapaa liikkuvuus. Mitä itse vastaisit tällaiseen kysymyksenasetteluun? Mitä olet valmis uhraamaan vain kymmenen minuutin tähden?

Itse kannatan rajatarkastuksia. Voin jonottaa vähän aikaa maiden rajoilla silloin kun matkustan. Lisään tällä tavoin turvallisuutta, haittaan kansainvälistä rikollisuutta ja harmaan työvoiman liikkumista. Passejakin kehitetään koko ajan yhä vaikeammiksi väärentää. Ja termi ”rajat kiinni” on tässä yhteydessä vain toimittajien omaa populismia, kukaan ei ole ehdottanut, etteivätkö ihmiset saisi ylittää rajoja passi mukanaan. Ei EU rajatarkastuksiin kaadu, mutta kv-rikollisuus voi kaatuakin tai ainakin  kompuroida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Kaatuuko EU passin näyttämiseen?''

Tuo on pieni asia.

Tuo Saksasta Suomeen auto ja kerro kauanko sen näyttämiseen meni aikaa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mutta onhan tuo aivan eri asia. Kyllä pitää tullimiesten parhaansa tehdä, ettei tavaroiden vapaa liikkuvuus toteudu, vaikka EU:n jäseniä mukamas olisimmekin.

Minulle myytiin EU:ta aikanaan sillä ajatuksella, että saisin ostaa mitä tahansa mistä tahansa EU:n alueella ja tuoda sen kotimaahan ihan tuosta vain, ilman tulleja ja veroja. Toisin vain kävi.

Pekka Iiskonmaki

#7
Minulle valehdelliin ihan samoin kuin Erkki Johanssonille. Täyttä kusetetusta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On järkeä tehdä elämää helpottavia päätöksiä, mutta tilanteen muuttumisen myötä pitää osata myös tehdä toisenlaisia päätöksiä.

Meriliikenteessä kontrolli jo jollain tavalla toimiikin. Ainakin pohjoismaissa. Lentoliikenteeessäkin saa henkilöllisyyden todistaa ja sama olisi hyvä myös EU n maarajoilla. Monessa EU maassa jo rajoja valvotaankin ja passia saa näyttää.

Loppujen lopuksi, se rajatarkastus on kuluttajalle kuitenkin marginaalinen kokemus, jos se tarkastus sitten lisää edes jollain tavalla turvallisuutta, niin hyvä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eihän niitä passeja tarvitse kaikilta kysyä. Harkinnan mukaan, kuten ennenkin. Eihän niitä naapurimaan puolella työssäkäyviä yms. ennenkään ole aina syynätty.

Ongelmana on, että jotkut puolimielet keksivät, että se on kuulemma syrjivää ja niin ei saa tehdä. Sitten sitä ei tehdä ollenkaan.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

EU:n nykyisessa lainsäädännössä on turvallisuuspoliittinen kohta, jossa maat voivat ottaa aina 3kk kerrallaan rajatarkistusta käyttöön, jos yleinen turvallisuustilanne sitä vaati. Myöskin jokaisella jäsenmaalla on oikeus pyyttä Frontexilta avustusta, jos maan kapasitetti ei riitä.

Tämä oli voimassa myös vuonna 2015 ja silloin Unkari ja myöhemmin muutama muukin ottivat sen käyttöön. Eli ei tarvitse edes kumota, vaan tilanteen mukaan sitä voisi ottaa käyttöön. Se ei estä turvapaikanhaku luonollisesti, mutta se hidastaisi läpikulkua.

Kuitenkin järjestäytynyyttä rikollista toimintaa on monimutkaisempi torjuta, sillä passeja on helppo ostaa sota-alueela (osittain myös väärentää), mutta suuri osa passeista ovat laillisia, koska passiviranomaiset ovat lahjoittavissa. Tämän takia EURODAC-sormenjälkijärjestelmä on toimivampi kuin passiarkistus. Myöskin soluttautumisella ja verkkoyhteyksillä toimiva rikollisuus on yleistyvä trendi ja siihen tarvitaan suojelupoliisin ja Europolin tiivistä yhteistyötä ja luonnollisesti tarpeeksi iso budjetti.

Minusta turvapaikanhakemuksen käsittely sota-alueesta tulleista olisi edelleen pitänyt jäädä poliisin käsittelyssä järjestelykeskuksessa, koska suojelupoliisilla on enemmän asiantuntemusta sotilasryhmittymistä ja rikollisuudesta kuin Maahanmuuttovirastolla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Unkari on varmaan viimeinen maa, mikä on valmis hyväksymään Schengen alueen rajatarkastukset.Ainakin aktiivisin vastustaja.
Seuraavassa maan ulkoministeri tyrmää Saksan aikeet.
www.welt.de/wirtschaft/article161164889/Wenn-Schen...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olen ehdottomasti passitarkastusten kannalla. EU voisi sen sijaan säilyttää viisumivapaan matkustusoikeuden EU-alueen sisällä.

Sibil on osittain oikeassa siinä, että passeja on helppo ostaa, mutta passin vaatimisella estettäisiin niiden matkalla "katoaminen" koska ilman passia et pääsisi ylittämään valtioiden rajoja olit sitten turhapaikanhakija tai et.

Biotunnisteella varustettu passi kertoo aina kantajansa henkilöllisyyden.

Poissulkevaa on ainoastaan se, että passi on jo alun alkaen väärennetty, mutta tällöinkin sormenjälki auttaa oikean henkilöllisyyden selvittämisessä, jos henkilö on rekisteröity jossain EURODAC valtiossa.

Ilman passia ei pääse mm. Yhdysvaltoihin.

Kukaan ei siltikään valita Yhdysvaltojen tiukoista matkustusvaatimuksista: Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin, mutta matkustusvaltuutus (ESTA) on haettava ennakolta ja se edellyttää sirullista ns. e-passia. Matkustajan on lennolle päästäkseen itse anottava matkustusvaltuutus ehdottomasti viimeistään 72 tuntia ennen lennon aikataulunmukaista lähtöaikaa. On tärkeää, että hakemuksessa annetut tiedot vastaavat passin tietoja. Matkustaja hakee ja maksaa kaksi vuotta voimassaolevan matkustusvaltuutuksen itse.

Useatkin matkatoimistot muistuttavat, että passia tarvitaan myös Euroopassa:

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa, sekä Islanti ja Sveitsi) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa.

Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina.

Eli ei passin näyttämisestä isoa vaivaa olisi, koska yllättävän monessa paikassa sitä joka tapauksessa kysytään.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Viime vuoden lokakuusta lähtien jäsenvaltioille annettiin valtuus pidättää hakijaa , joka hakee turvapaikkaa turvallisen maan kautta. Virallisesti siirettiin Dublinin vastuu jäsenvaltiosta itse hakijaan. Eli 2015 kaltainen tilanne on hyvin epätodennäköinen ellei se olisi esimerkiksi Turkin järjestämä tahallaan.

Isompi ongelma on toki jo soluttautuneiden henkilöiden seulonta. Niillä jolla on virallinen EU-passi ja kansallisuus. Daeshin juuret ovat Saddamin Baa'th hallituksen strategisessa sodanjohdossa. Kyse ei ole ääriliikkesta, kuten monesti oletetaan, vaan organisoidusta sotilaallisesta järjestöstä. Niiden propaganda ja median käyttö on paljon tehokkampi kuin mitä länsimaat haluavat uskoa.

Geopolitiikan tutkijalla Alan Salehzadehilla on hyviä analyysejä lähi-idän nykyisistä geopoliittisista suuntauksista.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Haluan kiinnittää vielä huomion ns. harmaaseen työvoimaan, joka ylläpitää harmaata taloutta. Eli mennään maasta toiseen ja tehdään joku aika töitä 2 euron tuntipalkalla. Ja taas toiseen maahan. Eli laitonta siirtolaisuutta.

Toimituksen poiminnat