ErkkiSaarinen

Vaikuttaako sairaanhoitajien lomarahasäästö vientiteollisuuteen?

  • Vaikuttaako sairaanhoitajien lomarahasäästö vientiteollisuuteen?

Ei vaikuta, mutta kuka tuollaisen kysymyksen edes esittää? Viimeksi kysymyksen ja väitteen esitti Li Andersson vaihtoehtobudjettikeskustelussa 9.10. Hän vaati hallitusta selittämään, miten Kuopiossa asuvien sairaanhoitajien lomarahasäästöt edistävät vientiä.

Onkohan joku joskus niin tosissaan edes väittänyt? Eihän kyse ole siitä, että korrelaatio näin selvä olisi. Sillä verotulojen riittämättömyydestä tässä on kysymys. Valtion velkamme on yli 100 miljardia ja ensi vuonna otamme lisää 5 miljardia, koska verotulot eivät riitä julkisten menojen kattamiseen. Kuntien velka on noin 20 miljardia. Valtion ja kuntien (mm. sairaanhoitajien) työntekijöiden palkkakustannukset (sis. lomarahat) ovat osa tuota menopuolta. Julkisia menoja on supistettava siis siksi, että menot ovat nyt paljon suuremmat kuin verotulot. Ei siksi, että se välittömästi lisää Koneen vientiä Saudi-Arabiaan.

Kyse on myös siitä, että julkisen sektorin työntekijät osallistuvat Kiky-sopimukseen tuolla lomarahasäästötalkoolla. Talkoot kestävät kolme vuotta ja sitten palataan taas normaaliin käytäntöön, jos Suomen talous kehittyy ja verotulot kasvavat.

Ainoa asia jota ihmettelen on se, että miksi kukaan ei vastaa Anderssonille ja kumppaneille mitään järkevää. Ehkä siksi, että itse kysymys on jo niin absurdi.

 

ps. Juuan kunnassa on yksissä tuumin päätetty käyttään kilpailukykysopimuksen edellyttämä työajan pidennys yhteiseen liikuntaan. Että näin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Julkisen sektorin puolitus ja sairaanhoitajia voidaan hieman lisätä.

Voidaan aloittaa Eduskunnan puolittamisesta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"

Vaikuttaako sairaanhoitajien lomarahasäästö vientiteollisuuteen?

Ei vaikuta, mutta kuka tuollaisen kysymyksen edes esittää? "

Jaa?

"Ratkaisulla (kiky) leikataan julkisen sektorin lomarahoja. Millä tavoin julkisen sektorin työvoimakustannukset vaikuttavat vientiteollisuuden kustannuskilpailukykyyn?

Viime kädessä yksityinen sektori rahoittaa julkista sektoria. Alentamalla myös julkisen sektorin työvoimakustannuksia pidetään huolta siitä, että ei synny veronkorotuspaineita. Julkisen sektorin työvoimakustannusten eli julkisten menojen aleneminen mahdollistaa yksityisen työnantajan sairausvakuutusmaksun alentamisen.

Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosentilla kolmen vuoden määräajan. Leikkaus koskee kaikkia julkisen sektorin työntekijöitä. Tämä keino on tasapuolisempi kuin pitkien lomien leikkaus. Lisäksi se vaikuttaa julkisen sektorin työvoimakustannuksiin nopeammin ja tehokkaammin kuin lomaleikkaukset olisivat tehneet. Tällä keinolla saadaan lomaleikkauksia paremmin toteutettua maan hallituksen vaatimaa kilpailukykyhyppyä."

http://www.akava.fi/akavalainen/ajassa/artikkelit/...

Paljonko kuopiolaisilta sairaanhoitajilta leikatuilla lomarahoilla lyhennetään julkisyhteisöjen velkaa ja supistetaan julkisia menoja, kun otetaan huomioon kuopiolaisten sairaanhoitajien alentunut ostovoima?

Suomen vientiteollisuuteen näillä toteutettavilla kiky-säästöillä ei tosiaankaan ole vaikutusta, koska suomalaisia romuja ei osteta maailmalla nykyistä enempää, vaikka koko vientiteollisuuden piirissä työskentevä henkilöstö tekisi töitä talkoina (ilman palkkaa siis)...

Julkisella sektorilla ollaan muutenkin tehty "koko ajan" töitä erittäin kustannustehokkaasti - erityisesti "Naisvaltaisilla terveys- ja sosiaalipalvelualoilla" - joten otsikossa esitetty kysymys on aivan aiheellinen :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Talkoot kestävät kolme vuotta ja sitten palataan taas normaaliin käytäntöön, jos Suomen talous kehittyy ja verotulot kasvavat."

Tässä hukataan aina olennaisin eli ostovoiman häviäminen kotimarkkinoilta ja samalla lisääntyvä työttömyys ja lisääntyvät julkiset menot työttömyyskorvausten ja erilaisten tukien muodossa. Ei talous tule kohenemaan leikkaamalla ja säästämällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset