YLE:stä tuli virasto, joka vääristää media-alan kilpailua

Kuinka tässä näin kävi? No, sen toiminnan rahoitus muuttui verorahoitteiseksi. Miksi osakeyhtiönä toimivan yhtiön toiminta rahoitetaan täysimääräisesti kansalalaisten rahalla? Ylen ansainta-automaatti, veroraha, vääristää kilpailua erityisesti Suomen uutis- ja ajankohtaistoimitusten sähköisillä markkinoilla.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner asetti elokuussa 2015 työryhmän, joka selvitti ja arvioi kotimaisia mediamarkkinoita. Tuloksena työryhmä pääasiassa toteaa, että Ylen toiminta syö kaupallisen median toimijoilta toimintaedellytykset.

Muutkin mediatalot haluaisivat päästä valtion rahoituksen piiriin. Kaupallinen media on Ylen toimintojen karsimisen kannalla, ja toimintojen supistamisesta säästyneen rahoituksen ohjaamista kaupalliselle medialle.

Muiden medioiden edustajat olivat sitä mieltä, että Yleisradion julkisen palvelun tehtävää tulisi tarkentaa ja sen riippumatonta valvontaa tehostaa. Julkisen palvelun sisällön monipuolisuutta voisi edistää ohjaamalla valtion televisio- ja radiorahaston varoja myös kaupallisen median käyttöön.

YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimitus on yhtiöitettävä omaksi yhtiökseen

Uutistuotanto on kovasti kilpailtu ala maamme mediamarkkinoilla. Nyt YLE:ä lukuunottamatta kaikki sanomalehdet ja paikallisradiot toimivat omalla tulorahoituksellaan.

Pari vuosikymmentä politiikkana on ollut, että valtio ei kilpaile markkinoilla omien organisaatioidensa kautta, koska se olisi epäreilua. Tämän vuoksi 1990-luvulla monia virastoja ja liikelaitoksia yhtiöitettiin.

Nykyisessä laissa todetaan YLE:n julkisen palvelun tehtävistä seuraavaa:

YLE:n pitää

• tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä

• ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia

Nämä määritelmät eivät pidä sisällään YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimitusta. Kuitenkin tämä YLEn toiminta on keskeinen häiriötekijä, joka vääristää Suomen mediamarkkinoiden kaupallisesti oikeudenmukaista kilpailutilannetta.

Miten tulisi toimia?

Kun uutistoiminta siirrettäisiin omaksi YLE:n tytäryhtiöksi, yhteiskunnan verotulojen jakamisessa voitaisiin helpommin ottaa huomioon kaikki se, mitä muut mediatalot ovat kilpailun vääristymisestä todenneet.

Yhteistyö mm. aineistojen yhteiskäytössä ja ulkomaankirjeenvaihtajien kesken olisi selkeämpää. Näin muulle YLE:n tuotannolle jäisi enemmän rahaa niille tehtäville, jotka laissa edellytetään.

Uskon, että yhtiöittäminen ja verkossa maksumuurin käyttöönotto lisäisi myös uutis- ja ajankohtaistoimituksen journalistista kunnianhimoa erityisesti tasapuolisuuden ja objektiivisuuden osalta.

Totean lopuksi, että samalla kun YLE:stä tuli kertalaakista automaattisen rahoituksen turvaama virasto, sen suojissa alkoi myös uutis- ja ajankohtaistoimittajien omilla mausteilla pippuroitujen agendojen ja mielipiteiden esilläpito. Tämä ei lisää demokratiaa maassamme, eikä anna objektiivista kuvaa maamme tapahtumista ja niiden taustoista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu