ErkkiSaarinen

Onko Helsingillä visiota asukkaistaan?

  • Keille asunto?
    Keille asunto?

Ei taida olla. Olen ruvennut ihmettelemään viimeaikojen Helsingin asuntouutisten kohdalla kolmea pointtia:

1. Tapahtuuko Helsingin kasvu luonnonlain mukaisesti ilman vaihtoehtoja?
2. Onko todella niin, että turvapaikanhakijoiden tulvaa Helsinkiin ei voi rajoittaa?
3. Koska kysyntää on paljon ja tarjontaa liian vähän, niin mihin tarvitaan veronmaksajien tukea?

Viimeksi viime keskiviikkona mm. Metro-lehdessä todettiin, että koska Helsinkiin tulijoiden määrä sen kun paisuu, niin asuntoja pitäisi rakentaa joka vuosi 5600 kappaletta. Joskus aiemmin tutkijat visioivat, että Helsinkiin tulee uusia asukkaita kymmenen vuoden sisällä noin 100 000. Mennäänkö tässä tutkijoiden ennustusten mukaan?

Kaikille on varmaan selvää, että Helsingin valtuusto hyväksyy rakentamiskaavat.  Kaavat vaikuttavat siihen, kuinka paljon, mihin ja minkälaisia veronmaksajia ja asukkaita Helsinkiin halutaan ja keitä tänne saapuu. Itse en ole tällaista valtuuston visiota 2025 asukkaistaan nähnyt. Tuntuu kuin Helsinki ajelehtisi ajopuuna historian virran pyörteissä. Luulisi, että tämä visio olisi ensi vuoden kunnallisvaalien yksi pääteemoista Helsingissä. Tuon visio laatiminen ja toimeenpano on helsinkiläisten poliitikkojen tärkeimpiä tehtäviä. Varmasti myös puolueilla on Helsingin tulevaisuudesta erilaisia näkemyksiä. Ne on nyt saatava helsinkiläisten vertailtaviksi.

Arvioidaan, että noin puolet turvapaikanhakijoista ja oleskeluluvan saaneista tulee ”väkisin” Helsinkiin. Puhutaan, että kaupunki alkaa etsiä heille asuntoja yksityisiltä markkinoilta, jos kaupungilla ei ole tarjota vuokra-asuntoja. Mitäköhän asunnottomat tai vuokrajonoissa pitkästyvät ns. kantahelsinkiläiset ajattelevat tällaisesta palvelusta, josta he eivät osaisi uneksiakaan? Toteutuuko tasa-arvolaki tai yhdenvertaisuuslaki? Saksassa mietitään, miten valtio voisi ohjata oleskeluluvan saaneiden sijoittumista maassa. Helsinkiin tulo ei siis ole luonnonlaki, sijoittumista voidaan ohjata, jos niin halutaan. Pitää vain täsmentää muutamaa pykälää, joissa määritellään keillä on oikeus esim. kaupungin vuokra-asuntoon ns. kiireellisenä tapauksena. Eikä kaupunki tähänkään asti ole rapuissa eläville asunnottomille hakenut asuntoja yksityisiltä vuokramarkkinoilta. Miksi siis nyt? Mitkä puolueet haluavat ohjata sijoittumista Suomessa ja Helsingissä ja mitkä eivät. Taas puolueiden linjavedot pitää kertoa meille. Keitä tänne on kaavailtu, koska ja kuinka paljon. Helsinki on itsenäinen kaupunki, jolla on itsenäinen päätöksentekokoneisto.

Asuntoministeri Tiilikaisen (Kesk) mukaan ”rakentamisen lisääminen on valtiovallan toiveissa, parhaillaan selvitetään, löytyykö hallituksella mahdollisuuksia vastaantuloon”. Siis mihin veronmaksajien pitäisi tulla nyt asuntosijoittajia ja rakentajia vastaan? Ymmärtäisin, jos Kajaania haluttaisiin pitää väkisin asuttuna, että sinne rakennettaisiin valtion ja kunnan tuella halpoja taloja. Mutta Helsingissähän on ylikysyntää, rakentaminen on täällä hyvä bisnes. Pitääkö vielä suurempien voittojen toivossa kupata vielä veronmaksajatkin. Ja jos joku ajattelee, että VVO ja kumppanit rakentavat vähävaraisille helsinkiläisille asunnontarvitsijoille edullisia asuntoja, niin kannattaa googlata viimeaikaisia uutisia noista toimijoista.

Visiot pöytään Helsingin asukasrakenteesta kiitos ja ensi vuonna niistä äänestämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kai jokin arvio löytyy kuinka moni tulijoista pystyy maksamaan asumisensa itse.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse olen ainakin kiinnostunut Saton studiokodista, ainakin niiden tuleva vuokra on tähän mennessä ollut matalampi kuin vastaavan kokoisessa asunnossa 16 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Vesi, sähkö ja lämpö on ollee jo kauan täällä kallìimpia kuin Helsingissä. En kuitenkaa osaa sanoa mitä sillä ajetaan takaa kun vuokra-asuntojen määrä Jyväskylässä on ollut pitkään laskussa ja varsinkin yksiöitä on myyty pois. Tähän verrattuna Jyväskylän visio on Helsingin suhmuroita hämärämpi. Niin ja Jyväskylä odottaa tosiaan kotoutuvien pakolaisten vauhdittavan myymättömien omakotitalojen kauppaa...

Toimituksen poiminnat